top of page

Κάθε χωριό 
και ένα πανηγύρι

panigiria2-01.png

Το πανηγύρι

Ζαγόρι σημαίνει πλάτανος, σημαίνει μεσοχώρι, σημαίνει τραγούδι, σημαίνει πανηγύρι. Τα πανηγύρια είναι συνήθως βραδινά και διοργανώνονται κυρίως το καλοκαίρι. Γίνονται προς τιμήν της γιορτής του αγίου της εκκλησίας του χωριού ή κάποιου παρεκκλησιού. Η διάρκειά τους ποικίλει από μία έως και τρεις μέρες. Όριο ηλικίας δεν υπάρχει, συμμετέχουν από παιδάκια μέχρι και ηλικιωμένοι, που γνωρίζουν τα περισσότερα τραγούδια απ’ έξω.

panigiria1-01.png

Τα όργανα

panigiria4-01.png

Όταν έρχονται τα «όργανα», το ντέφι, το βιολί, το λαούτο, και ο πρωταγωνιστής, το κλαρίνο ξεκινάει η γιορτή. Δε βρίσκονται σε εξέδρα, έξω από το χορό, αλλά στο κέντρο από το μεσοχώρι ώστε το κλαρίνο και ο πρώτος χορευτής να έχουν άμεση επαφή. Ο πρώτος χορευτής κάθε κύκλου επιλέγει ποια τραγούδια θέλει να χορέψει και «ρίχνει» χρήματα στα όργανα. Τα τραγούδια που ξεκινούν το πανηγύρι είναι «η Ποταμιά», «η Φράσια», «το Πάπιγκο»…Χορεύονται στα βήματα του «Ζαγορίσιου» και ακολουθούν τσάμικοι, συρτοί, και συγκαθιστοί χοροί.

 

panigiria3-01.png

«Το ζιαφέτι» ή αλλιώς «οι επισκέψεις» είναι γλέντι ημερήσιο. Ανήμερα της θρησκευτικής εορτής του χωριού οι εορτάζοντες δέχονται επισκέψεις στα σπίτια τους από τους χωριανούς με συνοδεία των οργάνων. Την μέρα εκείνη τα όργανα παίζοντας από το πρωί μέχρι και αργά το βράδυ πηγαίνουν  από το ένα σπίτι του χωριού στο άλλο με τον κόσμο να ακολουθεί.  Χορεύουν, πίνουν και δέχονται τα κεράσματα δίνοντας τις ευχές τους.

Οι επισκέψεις

 

Το συγκλονιστικό είναι πως οι άνθρωποι, ντόπιοι και μη, την ημέρα του πανηγυριού αλλάζουν, μεταμορφώνονται. Τους συνεπαίρνει ο ήχος, ο χορός, τα συναισθήματα τους... Κάποιοι καταλήγουν προς το τέλος του πανηγυριού να βγάζουν τα ρούχα τους, να τραγουδούν δυνατά, να ευχαριστιούνται που ανταμώνουν ξανά στα ίδια μέρη.

β.jpg
γ.jpg
α.jpg
δ.jpg

Ισύ ίσι
για τα πανηγύρια;

Βρες εδώ το τίσερτ που σου ταιριάζει

bottom of page